Suusõnaline traditsioon - Teolt raharendile ja müügile siirdumine

Kui jutustaja neiueas olnud (elas Seinapalu külas), on Mäo mõisale sääl kõik rent rahas makstud. Kus jutustaja kasvanud, olnud koht 71 tiinu suur, põllumaad olnud sellest 10 tiinu, muu osa kõlbmata raba. Selle päält maksetud eelmainitud ajal 170 rbl renti. Enne, jutustaja vanemate ajal, on olnud segarent. Raha on makstud 63 rubla, teoga olnud teha – rukist ja suivilja, kumbagit üks postivahe (4 tallinna vakamaad) koristada, 10 heinapäeva, 10 kartulivõtmise päeva ja sõnnikut vedada (viimast jutustaja ei tea kui palju).
Rendiraha saamisega olnud väga kibe ümbruses – korjatud loomade müümisest, muud suuremat müüa pole olnud. Ühel mehel on 5 rbl puudus olnud, müünud selle saamiseks kasuka, sest renti pole mitte võlga jäetud.
EKLA, f 199, m 44, 109 (IV-F) < Paide-Anna khk., Tarbja k., Jaagu t. - Hilda Kõrge < Miina Lindemann, 60 a. (1930)

Mündi mõisa teomaad on planeeritud 1882. ja 1883. a. Enne olnud põllud segamini, siis saanud iga oma tüki. Sama aeg on mindud puhtale raharendile eelnevast segarendist. Müük tulnud 10 a. pärast seda.
EKLA, f 199, m 44, 109 (IV-F) < Paide-Anna khk., Kirila k., Loodevälja t. - Hilda Kõrge < Jüri Päärdu, 68 a. (1930)

Seinapalus on üks Saare koht ostetud juba 1861. a., siis pole veel teised kohad krunditud olnud. Rent olnud siis väga odav – 30 rubla; harilik keskmine talu on seda maksnud. Stackelberg on siis hakanud müüa pakkuma väga odava hinna eest. Kruntima on hakatud umbes 58 a. eest. Üksainuke, Mihkli talu on sel ajal külast välja viidud. Taludele on antud ka saunikute maad, kuna saunad on ära kaotatud. Majad külas on ühiselt tehtud mõisa materjalist.
EKLA, f 199, m 44, 109/110 (IV-F) < Paide-Anna khk., Seinapalu k., Saare t. < Valgma k. - Hilda Kõrge < Gustas Indermitte, 73 a. (1930)

Talude müük alganud ümbruses (sama kui eelmine) kohe pääle maamõõtmist, esimesena ostetud Alt-Loodevälja, Vana-Piibe, Sepa ja Jaagu talud. Teorendist on väga tahetud lahti saada, sellepärast on mõisaga kohut käidud.
Kellel osturaha pole olnud, sellele annud mõis nõu pangast võtta.
EKLA, f 199, m 44, 110 (IV-F) < Paide-Anna khk., Kirila k., Loodevälja t. - Hilda Kõrge < Jaan Reinmann, 68 a. (1930)

Otiku ümbruses olnud jutustaja noorespõlves teo- ja raharent. 15 postivahe (iga neist 4 Tallinna vakamaad) põllumaa päält olnud 65 rbl raha, 3 postivahet rukist ja sama palju suivilja koristada, 6 heinapäeva, 15 teovoori päeva, 10 viinapäeva (viina küll pole aetud, kuid päevad nõutud ikka – mujale) ja 7 vakamaad sõnnikut viia (kas ka laotada?).
Müüma on hakatud sääl ja Mustla ümbruses umbes 60 a. eest. Ümber kuulus ja Purdi-Äivere alla, mis ligistikku ja milles kord ja muutused sarnanesid.
Otiku küla on müümiseks krunditud umbes 48 a. eest. Siis on viidud kaks talu külast välja – teine küll esialgu seisnud veel külas uue ehituse tõttu, kuid ette oli nähtud selle hilisem ümberasetamine, mis oli teostunudki.
EKLA, f 199, m 44, 110/1 (IV-F) < Paide-Anna khk., Äivere k., Mardi t. < Otiku k. - Hilda Kõrge < Jüri Lillepott, 65 a. (1930)

Üldiselt on mõisad kruntimisel hävitanud saunad, Paide kihelkonnas umbes 60 a. tagasi, andes maad müümisele taluna.
EKLA, f 199, m 44, 111 (IV-F) < Paide-Anna khk., Mustla k., Kivi t. < Paide khk. - Hilda Kõrge < Jaan Riimann, 74 a. (1930)